Obiective turistice

ghetarul_scarisoaraGhetarul de la Scarisoara: Se pleacă spre el din centrul comunei Gârda de Sus. Există atât potecă turistică cât și drum forestier pentru cine vrea neapărat să urce până acolo cu mașina. Distanța este de vreo 10 kilometri, respectiv 2 ore de mers pe jos. Drumul forestier e mai puțin abrupt decât poteca, dar mai ”sărac” în priveliști spectaculoase. Intrarea în ghețar se plătește, 7 lei de persoană, se primește bon. Să fiți pregătiți cu haine groase.

cascada_varciorogCascada Varciorog: Traseul spre cascadă începe de la șoseaua principală (DN 75), semnalizat de un panou tipic pentru obiectivele turistice, chiar din comuna Arieșeni. Are 3, 5 km și durata de aproximativ o oră. Cascada constă într-o cădere de apă de 15 m (mie mi s-a părut mai mică) și drumul până acolo este drum forestier cam noroios dar foarte lejer.

 

poarta_ionelePeștera Poarta lui Ionele: Punct de plecare comun cu cel al traseului spre ghețar. Este de mers pe șosea un kilometru și jumătate. Poteca spre peșteră este foarte prost semnalizată, noi era să o ratăm. Se găsește la un moment dat o grotă în munte, pe partea stângă, amenajata pentru popas cu mese și bănci. La ea se ajunge traversând pârâul Gârda Seacă pe un podeț de lemn. Un pic mai sus de acest podeț mai este unul din beton a cărui balustradă servește ca apeduct. Pe el trebuie mers, traseul este destul de evident ulterior. Apeductul aduce apă dintr-un pârâu care izvorăște chiar din gura peșterii.

Cheile Ordancușii: Același drum care duce la Poarta lui Ionele se continuă printre pereți verticali, înalți și presărați cu vegetație. Noi l-am parcurs cu mașina, la viteză foarte mică căci eram singuri și am putut admira pe îndelete peisajul. Din loc în loc sunt amenajate parcări.

pestera_ursilorPeștera Ursilor: Între Arieșeni si Chișcău sunt vreo 60 de kilometri, o oră și un pic de mers cu mașina. Peștera se vizitează cu ghid, e posibil să așteptați un pic până se formează un grup mai mare. Intrarea e 15 lei de persoană, fotografiatul si filmatul se taxează cu 15 lei per aparat. Vizita durează cam o jumătate de oră. Și la intrare și la ieșire o să fiți îmbiați cu suveniruri, băuturi, siropuri și alte produse locale.

OLYMPUS DIGITAL CAMERABiharia: E o coamă de munte, destul de lungă, la o altitudine de aproximativ 1800 m. Drumul până acolo nu este marcat, noi am primit indicații de la gazdă și am reușit, șovăind pe ici pe colo, să ajungem sus. Probabil există mai multe rute, cea aleasă de noi pornea chiar din curtea pensiunii. Ținta inițială era vârful Curcubăta Mare (oficial numit Vârful Bihor), dar nu ne-au mai ținut picioarele. Traseul, deși e în mare parte drum forestier, este foarte abrupt.

groapa_ruginoasaGroapa Ruginoasa: Traseu semnalizat cu panou, pornește tot din DN 75 cum mergi dinspre Arieșeni spre Nucet, la 3 kilometri de pensiunea unde am stat. Traseul este scurt, doar 800 de metri. Numai că se face în 20 de minute, pentru ca începe cu un urcuș abrupt. Și o ține așa cam o treime, apoi se domolește din ce în ce. Groapa e de fapt un veritabil hău, atât adânc cât și întins, de ale cărui margini e mai bine să nu te apropii ca să nu pleci cu mal cu tot.

Partia de ski - VartopPartia de la Vartop: În Gârda se amenajează acum o pârtie, e posibil ca la iarnă să fie deja practicabilă, iar în Arieșeni s-a pregătit terenul pentru încă una. Pesiunea Arieș e la 2 kilometri de Vârtop.

 

 

 

Alte obiective din Muntii Apuseni:

ROSIA MONTANA

Rosia Montana

 

 

 

muzeul_avram_iancu

Muzeul Avram Iancu

 

 

 

muntele_gaina

Muntele Gaina

 

 

 

manastirea_lupsa

Manastirea Lupsa

 

 

 

focul_viu

Pestera Focu Viu

 

 

 

galeriile_romane

Galeriile Romane

 

 

 

cheile_galbenei

Cheile Galbenei

 

 

 

dealul_cu_melci

Dealul cu melci

 

 

 

cetatile_ponorului

Cetatile Ponorului

 

 

 

cascada_miresei

Cascada Miresei